Colic Calm

Купуйте онлайн або знайдіть найближчу аптеку.

ОФІЦІЙНИЙ ПРЕДСТАВНИК COLICCALM В УКРАЇНІ

Дитячі кольки – коротка інструкція для мам!

Дитячі кольки – коротка інструкція для мам!

Неспокійний малюк, який часто плаче, підтискає ніжки до роздутого і напруженого живота, стискає ручки в кулачки – можливо, це коліки?

Кишкові коліки зустрічаються у більшості новонароджених, при чому у хлопчиків частіше, ніж у дівчаток. Це основна причина недосипання і психологічного стресу у батьків, і найчастіше від цього неприємного явища страждають мами.

На тлі абсолютного благополуччя починаються раптова стривоженість і напади болю в животі у малюка, часто під час або відразу після годування і посилюються у вечірній час. Симптоми занепокоєння можуть істотно зменшитися або зникнути після відходження газиків, випорожнення, але повторюються з дня у день і частіше в один і той же час. Плач, викликаний болем у животі, як і сама біль, може бути не тільки дитячої колікою. Потрібно вміти розрізняти ознаки "класичної" коліки від інших можливих проблем і з діагнозом обов'язково повинен допомогти лікар.

Правило «трьох трійок»

Для дитячих кишкових кольок характерно правило трьох трійок:

  • коліки з'являються у перші три тижні життя;

  • тривають близько трьох годин;

  • зникають після трьох місяців.

Це правило допоможе спостережливій і уважній мамі зафіксувати перші класичні ознаки прояву дитячих кольок. Такі прості й водночас важливі правила допомагають лікареві правильно встановити діагноз "дитячі коліки" і виключити інші проблеми.

До цих правил підключаються інші важливі чинники: апетит малюка, самопочуття, грайливість залишаються хорошими поза часом прояви коліки. Кольки є фізіологічним процесом, вони не заважають зростанню і розвитку малюка, набору ваги і т.д. У період між нападами кольок малюк прекрасно грається і спить. Якщо в період між коліками малюк продовжує бути примхливим і його щось турбує – не відкладайте візит до лікаря, можливо, у дитини якась проблема.

Причини появи та розвитку кишкових кольок

Не існує єдиної доведеної причини появи та розвитку дитячих кольок, це повинна знати кожна мама. Вчені продовжують вивчати це питання і шукати способи полегшення болю, зменшення інтенсивності кольок у немовлят.

Після багатьох досліджень і вивчень проблеми, медична спільнота пов'язує появу кольок з такими факторами:

  • відновлення та адаптація роботи шлунково-кишкового тракту новонародженого в нових умовах після народження;

  • становлення біологічних циклів, які впливають на всі функції організму в період новонародженості;

  • становлення і розвиток нервової системи у цілому в нових умовах життя після народження.

При цьому очевидно, що одні діти страждають від кольок, а інші проживають період новонародженості без будь-яких проявів кольок або вони проходять практично непомітно. Очевидним є той факт, що коліки можна посилити (посилити їх прояв) і навпаки – зменшити ступінь прояву кольок починаючи від плачу і закінчуючи здуттям живота. Що ж повинні знати мами, щоб не погіршити й чим полегшити стан малюка під час нападу дитячих кольок?

Фактори, що збільшують коліки

Фізіологічні та неврологічні особливості, будова шлунково-кишкового тракту малюка, генетична схильність, можуть зробити дитину більш чутливою і стати додатковим фактором прояви кольок у більш вираженій формі.

Перерахуємо деякі з них більш детально:

  • Низька активність ферментів, в тому числі й лактази, що забезпечує засвоєння молочного цукру – лактози.

  • Не зріла регуляція роботи шлунково-кишкового тракту, особливо кишечника з боку нервової системи.

  • Висока чутливість слизової кишечника до подразників, до 3-х місяців у малюків слизова кишечника не покрита слизом, звідси й чутливість нервової системи.

  • Відсутність кишкової мікрофлори (кишкова мікрофлора формується на перших місяцях життя).

  • Схильність до підвищеного газоутворення.

Психологічний стан мами, що годує, стан її нервової системи, підвищена нервозність, раціон, застосування лікарських препаратів також дуже сильно впливають на прояв кишкової кольки у новонародженого.

Корисні поради, які допоможуть впоратися з коліками

  • Наберіться терпіння і любіть свого малюка, абсолютна батьківська любов і турбота допоможуть зняти психоемоційне напруження і допоможуть дитині розслабитися.

  • Викладайте дитину на животик перед годуванням, а після ставте «стовпчиком», у перервах між годуваннями робіть легкий масаж животика за годинниковою стрілкою.

  • Дотримуйтеся правильної техніки вигодовування. При грудному вигодовуванні правильно прикладайте дитину до грудей так, щоб вона захоплювала не тільки сосок, а й ареоли, при необхідності зверніться до фахівця по грудному вигодовуванню. Не забувайте про дієту й обов'язково виключіть зі свого раціону продукти, які сприяють утворенню газів: капуста, бобові, цибуля, помідори, свіжі фрукти, газовані напої, коров'яче молоко (його рекомендується замінювати на кисломолочні продукти). Повністю виключіть смажені й гострі страви зі свого раціону.

  • Дотримуйтеся сучасних рекомендацій по вигодовуванню, корміть на вимогу при грудному вигодовуванні, не допускайте, щоб малюк був голодним і їв із жадібністю, захоплюючи зайве повітря. Якщо дитина на штучному вигодовуванні, правильний вибір суміші може запобігати розвитку кишкової коліки. Проконсультуйтеся з лікарем, якщо у вашого малюка проявляються напади кольок, і може зміна дитячого харчування стане розв'язанням проблеми. Також важливо правильно готувати суміш, витримувати її пропорцію у приготуванні та робити її концентрованою.

  • Є багато практик, які можна застосовувати під час нападу кольок, вони зовсім нешкідливі й методом проб ви зможете вибрати саме те, що може заспокоїти вашого малюка. Наприклад, прогрівання животика теплою пелюшкою під час нападу, погладжування і масаж чергувати з притисканням ніжок до живота, носити стовпчиком, притискати до себе «живіт до живота» (від теплоти дотиків дитина розслабиться і відволічеться від нападу болю в животі) і за призначенням лікаря можна здійснювати прийом препаратів, які зменшують утворення газів і сприяють їх виведенню з кишечника.
23 липня 2021
Купити
×
Заказать ColicCalm