Colic Calm

Купуйте онлайн або знайдіть найближчу аптеку.

ОФІЦІЙНИЙ ПРЕДСТАВНИК COLICCALM В УКРАЇНІ

Доктор Білл Сірз «Повне керівництво з коліків». Що викликає коліки? Розділ 3

Доктор Білл Сірз «Повне керівництво з коліків». Що викликає коліки? Розділ 3

П'ять очевидних медичних причин розвитку больових відчуттів у дитини:

Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба (ГЕРХ). Наш досвід показує, що це найпоширеніша причина коліків. Внаслідок ГЕРХ частина вмісту шлунка закидається у стравохід, що викликає печію. Найпоширеніші симптоми ГЕРБ:

  • часті зригування невдовзі після годування;
  • дитина більше відчуває біль і сильніше плаче, коли лежить, у вертикальному положенні вона спокійніша;
  • малюк неспокійний і страждає від частих хворобливих нічних пробуджень;
  • після годування дитина кричить від болю.

Неправильна організація грудного вигодовування. Жіноче молоко складається з рідкого «переднього» молока і більш жирного – «заднього». «Переднє» містить велику кількість ферменту лактози, що розщеплюється тільки за допомогою лактази у «задньому» молоці. Якщо один прийом їжі дитини триває небагато часу, а тим більше, якщо годувати по годинах, малюк недоотримуватиме лактазу, внаслідок чого травлення порушується, що призводить до проблем із животиком. Поговоріть з консультантом з грудного вигодовування, фахівець пояснить, як правильно годувати, щоб уникнути таких проблем.

Чутливість до дієти мами, яка годує. Чутливість до їжі в раціоні матері – наступна у списку причина розвитку коліків у дітей. Нижче наведено список продуктів, що найчастіше провокують розвиток коліків. Список може бути більшим, нижче перераховані тільки найпопулярніші продукти, що були виявлені в процесі опитування:

  • молочні продукти;
  • яєчні білки;
  • хрестоцвіті овочі (капуста, броколі, цибуля);
  • спеції та продукти із сильним смаком (наприклад, часник);
  • кофеїновмісні продукти (чай, кава, шоколад, засоби від застуди);
  • соєві продукти.

Ось декілька підказок, що допоможуть мамі зрозуміти і визначити чутливість дитини до її раціону:

  • дитина смикає груди під час годування і плаче, немов від болю;
  • годування проходить важко, неспокійно для дитини і для мами, яка годує, і займає тривалий час;
  • животик дитини здається роздутим і наповненим газами;
  • хворобливі епізоди у дитини виникають протягом декількох хвилин після годування;
  • рух у кишечнику дитини бурхливий, водянистий і супроводжується певними звуками;
  • навколо заднього проходу малюка – «знак мішені», круговий червоний висип (чутливість до їжі призводить до того, що випорожнення стають кислішими, а це викликає опіковий висип);
  • поведінка дитини значно покращується після маминої дієти.

Початок дієти: винятки

  • Мамі необхідно перевірити свій раціон – можливо, в ньому є продукти, що провокують, також варто звернути увагу і на улюблені продукти. Чутливість до їжі часто залежить від дози: малюка не будуть турбувати функціональні порушення і біль у кишечнику, якщо мама випиває одну склянку молока, але дитина стає неспокійною, якщо мама випиває три склянки. Мама, яка годує, повинна контролювати і, якщо це можливо, записувати свій раціон, а також спостерігати за поведінкою малюка після годування. Виключити зі свого меню на два тижні підозрілі продукти, якщо спостерігається якийсь зв'язок харчування мами із поведінкою дитини. Виключені продукти вводити в раціон мами слід по одному.

  • Якщо ви не впевнені, що саме може бути причиною невтішного плачу і коліків у малюка, почніть з найпоширеніших молочних продуктів. Науково доведено, що білки в них викликають коліки в дітей, схильних до алергії. Якщо немає явного покращення після тижня чи десяти днів, виключіть продукти, що містять глютен. Є докази того, що глютен також може викликати коліки в дитини. З нашого досвіду, більшість дітей, у яких коліки викликані підвищеною чутливістю до їжі, почуваються краще, коли мати, яка годує груддю, або виключає, або зменшує кількість молочних продуктів та / або глютену в своєму раціоні.

Якщо дитина досі сильно страждає від коліків, навіть після виключення з раціону матері найпідозріліших продуктів, проконсультуйтеся з лікарем чи з консультантом із грудного вигодовування, перш ніж спробувати радикальнішу дієту для усунення коліків. Більшість мам не повинна йти на такі крайнощі: недоїдання може погано позначатися на стані мами і малюка. Мами немовлят із коліками, безумовно, потребують додаткової енергії.

  • Протягом одного-двох тижнів мати повинна їсти тільки індичку, баранину, картоплю (запечену чи варену), гречку, кабачки, рис. Не зашкодить пити несолодкий рисовий напій із додаванням кальцію замість молока. Протягом цього часу мамі, можливо, буде потрібно приймати кальцій і полівітаміни, а також омега-3. Перш за все, жінка, яка годує груддю, не повинна відчувати голод і недоїдання.

  • Обов'язково ведіть щоденник, в який запишіть три або чотири найпоширеніші напади неспокою вашої дитини (наприклад, частоту і ступінь нічних пробуджень). У спробі знайти причину і допомогти дитині почуватися комфортніше легко втратити об'єктивність. Якщо ви будете спостерігати і фіксувати залежність поведінки дитини від свого меню, ви легко відстежити зміни і несумісність раціону. Більшість немовлят із функціональними порушеннями з боку шлунково-кишкового тракту протягом декількох днів реагують на зміни в раціоні матері.

  • Якщо епізоди неспокою дитини об'єктивно і різко зменшуються згідно з щоденником матері, їй слід поступово повертати у свій раціон виключені раніше продукти, починаючи з найменш алергенних, таких як риба, авокадо, насіння соняшника, фрукти, овочі.

«Коли я знову зможу повернутися до свого нормального раціону?» – можуть запитувати мами. Більшість немовлят на грудному вигодовуванні переростає свою харчову чутливість ближче до восьми місяців, кишкова оболонка стає більш зрілою і може захищати травний тракт від шкідливих алергенів. Терміни і період формування травної системи малюка індивідуальні й варіюються від дитини до дитини.

Формула алергії. Діти на штучному вигодовуванні так само можуть мати підвищену чутливість кишечника, що проявляється у вигляді коліків після прийому комбінованих інгредієнтів. Деякі суміші містять, наприклад, білки коров'ячого молока і лактозу. Якщо є підозра на алергію чи непереносимість молочної суміші – проконсультуйтеся з педіатром. У таких випадках медичний фахівець може професійно підібрати нову суміш, наприклад:

  • перейти на суміші, в яких білок коров'ячого молока менш алергенний, адже міститься вже в розщепленому вигляді;

  • якщо є підозра на непереносимість лактози (у дитини спостерігаються тільки шлунково-кишкові симптоми, такі як здуття живота, гази й діарея), спробувати безлактозну суміш;

  • Комітет з харчування Американської академії педіатрії (American Academy of Pediatrics (AAP) не рекомендує регулярно використовувати соєві суміші для дітей, які страждають від коліків, оскільки третина малюків, які мають алергію на білок коров'ячого молока, також має алергію і на сою.

  • у випадку чутливості до суміші, особливо до лактози в її складі, обсяг споживаної суміші також становить розповсюджену причину розвитку коліків у немовлят. Запам'ятайте «правило двох двійок» від доктора Сірза: годуєте дитину вдвічі частіше, але вдвічі менше. Коли малюк отримує менше суміші за раз, білки і лактоза не перевантажують незрілий кишечник. Іноді проста зміна обсягу і частоти годувань дає видимий результат в усуненні дитячим коліків.

Порушення обробки сенсорної інформації (ПОСІ). Хоча більшість дітей із коліками не має розладів сенсорної обробки, нещодавно визнане порушення розвитку (також відоме як порушення сенсорної інтеграції) може відігравати свою роль у виникненні симптомів коліків у деяких дітей. Внаслідок НОСІ мозок дитини не може правильно обробляти певні типи відчуттів, тому багато звичайних факторів повсякденного життя можуть викликати роздратування, а не заспокоєння дитини. Наприклад, сповивання чи притискання до себе певною мірою заспокоює, однак дитина з НОСІ може бути надмірно збудженою та роздратованою відчуттями замкнутості й хоче мати можливість вільно рухатися. Вона може віддавати перевагу вертикальному положенню, не хотіти лежати.

Відчуття одягу на шкірі малюка може дратувати і викликати в нього занепокоєння, особливо вночі. Звуки можуть лякати дитину з НОСІ, а гучна, хаотична обстановка може викликати нервові реакції та плач. Постійне роздратування і надмірна стимуляція, з якими стикається мозок дитини з НОСІ, можуть викликати симптоми коліків протягом дня. На щастя, порушення піддається корекції за допомогою індивідуально прописаної програми вправ, які призначаються після ретельної діагностики.

Порада доктора Білла Сірза:

«Деякі коліки неможливо усунути ніякими засобами і способами, їх лікує тільки час»

«Наша практика підтверджує, що вищезгадані кроки і медикаментозна терапія допомагають у більшості випадків зменшити, а часом і вирішити проблему коліків. Але в деяких дітей не спостерігається відчутного покращення, незважаючи на всі зусилля батьків. Бувають випадки, коли коліки можуть взагалі не бути пов'язаними з прийомом їжі, годуванням, молоком чи рефлюксом. На щастя, внаслідок дорослішання кишечника більшість дітей почувається набагато краще вже до чотирьох місяців, тому, якщо ваша дитина страждає і плаче від коліків – ви можете бути певними, що скоро все мине і стане краще, треба тільки час».

6 квітня 2020
Купити
×
Заказать ColicCalm