Colic Calm

Купуйте онлайн або знайдіть найближчу аптеку.

ОФІЦІЙНИЙ ПРЕДСТАВНИК COLICCALM В УКРАЇНІ

Керівництво із «виживання» для батьків при коліках

Керівництво із «виживання» для батьків при коліках

Так жартома можуть висловлюватися батьки, які пережили дитячі коліки та готові поділитися порадою та досвідом з іншими батьками.

Коліки... це страшне слово, що вселяє страх у серця більшості батьків. Незалежно від того, наскільки милим і приємним може бути ваша дитина, після тижнів (або місяців), здавалося б, безперервного плачу, навіть найстійкіші батьки можуть відчути себе на межі того, щоб втратити терпіння та переступити грань розчарування.

У США педіатри спеціалізуються та приділяють проблемі дитячих кольок досить багато часу та уваги, десятиліттями займаються немовлятами та розчарованими батьками, які піддаються стресовому впливу кольок.

Як розпізнати: це коліки чи звичайне занепокоєння?

Плач - один із основних способів спілкування немовлят. Плач вашої дитини повідомляє вам, що вона голодна, мокра, перевтомлена, почувається некомфортно або хвора. Як тільки ви подбаєте про її потреби, ваша дитина має заспокоїтися. Якщо плач не припиняється, а посилюється і продовжується протягом дня чи ночі, це може бути коліка.

Коліка визначається як плач більше ніж 3 години на день понад 3 днів на тиждень у дитини до 3 місяців. Ці напади плачу часто починаються, коли немовлятам виповнюється 2-3 тижні, і зазвичай припиняються до 3-4 місяців. Вони можуть виникнути у будь-який час, хоча часто вони посилюються ближче до вечора.

Симптоми колік:

  • невтішний плач без видимої причини
  • дитину неможливо заспокоїти
  • розгинання або підтягування ніжок
  • відходження газиків, частіше не регулярне
  • здуття живота та накопичення газиків

Що викликає кольки?

На жаль, немає однозначного пояснення причин розвитку дитячих кольок; кольки можуть викликати багато різних речей. Деяких немовлят легко приголомшити світлом, звуками та іншими подразниками. Дехто не може «втішитися», коли їх щось засмучує, і вони реагують плачем. Іноді діти, які перебувають на грудному вигодовуванні, чутливі до чогось у раціоні матері.

Більше шансів розвитку коліків у немовляти, якщо:

  • об'єм їжі, що приймається, занадто малий або занадто великий
  • їсть занадто швидко та/або заковтує занадто багато повітря під час годування груддю (це викликає утворення газів)
  • алергія на суміш
  • чутливість до їжі в раціоні матері при грудному вигодовуванні
  • живе у стресовому середовищі

При підозрі на кольки проконсультуйтеся з педіатром.

Насамперед вам слід проконсультуватися з педіатром, щоб переконатися, що плач вашої дитини не пов'язаний із захворюванням, яке може вимагати лікування.

Якщо у дитини педіатр підтвердив коліки, ось 9 способів спробувати їх виправити.

Може здаватися, що коліки у вашої дитини ніколи не закінчаться, повірте, цей період обов'язково пройде. А поки що спробуйте ці поради, які в нашій практиці допомогли батькам полегшити стрес і впоратися з плачем:

  • Якщо ви годуєте грудьми: можливо корисно виключити зі свого раціону певні продукти, наприклад, молоко. Перед обмеженням дієти обов'язково порадьтеся з педіатром.

  • Не перегодовуйте дитину, тому що це може спричинити дискомфорт і навіть біль у маленькому животику. Загалом, постарайтеся почекати щонайменше 2,5 години від початку однієї годівлі до початку наступної.

  • Прогуляйтеся з малюком на грудях у переносці. Рух і контакт з тілом розслаблює та заспокоює вашу дитину, навіть якщо біль у животі не минає.

  • Використовуйте заспокійливі звуки. Спробуйте увімкнути пилосос, сушарку для білизни, вентилятор або машину з шумопоглинанням. Стабільні ритмічні рухи та монотонний звук можуть допомогти вашому немовляті розслабитися та заснути. (Деякі батьки вважають, що подорож у машині також допомагає.)

  • Спробуйте пустушку. Хоча деякі діти, які перебувають на грудному вигодовуванні, не приймають пустушку, більшості немовлят вона приносить миттєве полегшення (у тому числі й для батьків!).

  • Покладіть дитину животиком на коліна та обережно потріть їй спину. Тиск на живіт дитини може заспокоїти.

  • Можна сповивати дитину у велику тонку ковдру. Це допоможе вашому немовляті відчути себе захищеним і у теплі.

  • Зробіть перерву. Через кольки у дитини дуже легко стати напруженим, засмученим і виснаженим. Коли ви відчуваєте, що перебуваєте на межі психологічного виснаження та вигоряння, важливо виділити тайм-аут. Нехай ваш партнер, інший член сім'ї або друг подбають про дитину, щоб ви могли зробити перепочинок, бажано поза домом. Навіть годину чи дві в іншій обстановці допоможуть вам побачити перспективу та зберегти спокій.

  • Зверніться до свого педіатра з проханням підібрати лікарський препарат, який допоможе впоратися з надмірним газоутворенням та накопиченням газів.

Незалежно від того, наскільки ви засмучені чи сердиті, дитину не можна трусити. Якщо ваша дитина не перестає плакати, покладіть малюка в безпечне місце, наприклад, його ліжечко і вийдіть на кілька хвилин в іншу кімнату, зробіть глибокий вдих, порахуйте до 10, візьміть щось поїсти. Ніжність та любов передається від матері до дитини, спокій та гармонійний стан матері допоможуть впоратися малюкові з незрозумілими для нього відчуттями в животі.

Дуже важливо: якщо ви почуваєтеся пригніченим, зверніться за допомогою до консультаційного центру або фахівця з психічного здоров'я. Коліки можуть бути дуже виснажуючими, але повірте, згодом вони пройдуть і цей час Ви згадуватимете як незабутній досвід та ділитеся ним з іншими батьками!

23 листопада 2021
Купити
×
Заказать ColicCalm