Colic Calm

Купуйте онлайн або знайдіть найближчу аптеку.

ОФІЦІЙНИЙ ПРЕДСТАВНИК COLICCALM В УКРАЇНІ

Коротко і все про дитячі коліки

Коротко і все про дитячі коліки

Кишкова колька основна причина недосипання батьків і головна проблема періоду новонародженості. Вони зустрічаються у більшої частини новонароджених, причому частіше у хлопчиків, ніж у дівчаток.

Коли малюк «обурений»

Напади болю, за якими можна запідозрити кольки, часто починаються на тлі абсолютного благополуччя, буває, що під час або відразу після годування, але завжди - у вечірній час. Симптоми занепокоєння можуть істотно зменшуватися або зникати після відходження газів або калу, але через деякий час з'являються знову.

Варто пам'ятати, що біль в животі, плач, і невдоволення малюка не завжди пов'язані з коліками. Потрібно розрізняти ознаки, які присутні при «класичних» дитячих кольках.

Правило «трійки»

Для кишкових кольок характерні твердження, що містять в собі цифру «три»

  • Вони проявляються в перші три тижні життя.
  • Тривають близько трьох годин.
  • Зникають після трьох-чотирьох місяців.

Якщо мова про класичні дитячі кольки, то самопочуття, апетит і розвиток крихти поза нападами - добрі.

Фізіологічні (неускладнені коліки) не заважають розвитку малюка. Він нормально росте, набирає вагу, в період між нападами добре спить і грає. Якщо ж це не так, то не відкладайте візит до лікаря. Можливо у малюка більш серйозна проблема.

Причини кишкових кольок

Вони остаточно не з'ясовані. Вчені й далі вивчають це питання, шукають способи полегшення болю.

Серед імовірних причин можна назвати:

  • адаптація роботи шлунково-кишкового тракту (ШКТ) у нових умовах життя;
  • становлення біологічних циклів, які впливають на всі функції організму в періоді новонародженості.

При цьому очевидно, що одна дитина страждає від колік, а інші проходять їх легко.

Мало того, зараз вже абсолютно очевидно, що коліки можна посилити, а стан дитини - погіршити досить нешкідливими факторами.

Що може нашкодити малюкові, а що дійсно полегшить стан крихти?

Фактори, що збільшують дитячі коліки

Фізіологічні та неврологічні особливості, генетична схильність, будова ШТ малюка можуть зробити його більш уразливим до кольок.

Назвемо деякі з них:

  • Низька активність ферментів, в тому числі лактази, що забезпечує засвоєння молочного цукру - лактози.
  • Незріла регуляція роботи шлунково-кишкового тракту, особливо кишечника, з боку нервової системи.
  • Висока чутливість слизової кишечника до подразників (до 3-х місяців у дітей слизова кишечника не покрита слизом). Цю вроджену якість мамі не змінити, але важливо про неї знати.
  • Несформована кишкова флора (у одних діток кишкова флора формується швидше, в інших - повільніше.)
  • Вроджена схильність до підвищеного газоутворення.
  • Особливості роботи нервової системи і шлунково-кишкового тракту мами, її нервозність, прийом певних препаратів теж можуть погіршити ситуацію.

Але не забувайте: кольки з віком безслідно зникають.

Корисні поради

Наберіться терпіння. Абсолютна батьківська любов і турбота можуть зняти психоемоційне напруження і допомогти і дитині, і всій родині.

Перед годуванням викладайте малюка на животик, а потім на спинку. Зробіть легкий масаж животика теплою долонею за годинниковою стрілкою.

У кінці процедури ніжно притискайте ніжки до животика малюка. Також дії сприяють зміцненню м'язів спини і живота, нормалізації перистальтики кишечника, легкому відходженню газів.

Дотримуйтеся правильної техніки годування. При годуванні грудьми малюк повинен захоплювати ротиком не тільки сосок, але і частину ареола, при цьому вільно дихати носиком.

При грудному вигодовуванні виключайте зі свого раціону продукти, що сприяють газоутворенню: капусту, квашені овочі, цибулю, помідори, виноград, дині, груші, газовані напої та інше. Замінюйте коров'яче молоко на кисломолочні продукти. Виключайте смажені, гострі і жирні страви.

Раніше вважалося, що причиною кольок може бути переїдання і рекомендувалося обмежити грудне вигодовування. Зараз доведено: грудним молоком неможливо перегодувати. Годуйте на вимогу і навпаки, не допускайте, щоб дитина була голодна і їла з жадібністю, захоплюючи повітря. Саме це може бути причиною чергового нападу.

Під час нападу кольків прогрійте область живота теплою пелюшкою, прикладіть теплу долоню, притискайте малюка до себе «животик до живота».

Багатьом дітям легше, якщо їх носять стовпчиком, притискаючи до грудей і погладжуючи по спинці. Іноді лікарі рекомендують медикаментозне лікування пробіотиками, піногасниками, адсорбентами або ферментами лактази при підтвердженій лактазній недостатності. Препарати, рекомендовані лікарем, допомагають налагодити роботу шлунково-кишкового тракту, а значить, полегшити перебіг кольок і зменшити їх болючість і напад.

11 лютого 2021
Купити
×
Заказать ColicCalm