Colic Calm

Купуйте онлайн або знайдіть найближчу аптеку.

ОФІЦІЙНИЙ ПРЕДСТАВНИК COLICCALM В УКРАЇНІ

Причини виникнення коліків

Кишкові коліки новонароджених  (грец. colicos — біль у кишечнику) посідають одне з провідних місць у порушенні травлення у дітей грудного віку. Не зважаючи на поширеність колік та розвиток медицини – проблема залишається вивченою не до кінця, це тема об яку досі «ламають списи» фахівці.

До факторів, що викликають коліки у дітей відносять:

1 - Заковтування повітря через неправильну техніку годування

Травна система новонароджених знаходиться на стадії розвитку. Як тільки малюк народжується, його система травлення вперше стикається із завданням пропускати через себе їжу та перетравлювати її. М'язи, що підтримують ці процеси, ще не виробили правильний ритм (моторну функція), необхідний для ефективного переміщення їжі в шлунково-кишковому тракті. Дитина заковтує повітря під час крику та годування, газ потрапляє в «пастку», і незріла травна система з ним не може впоратись, що збільшує кількість газів у кишечнику і – як наслідок – спричиняє здуття живота. Посилюється дискомфорт і втрачається спокій.

* Завжди консультуйтеся з лікарем для отримання медичних висновків щодо лікування та стану вашої дитини.

2 - Гастроезофагеальний рефлюкс (ГЕР)

Під гастроезофагеальним рефлюксом прийнято вважати мимовільне закидання шлункового або шлунково-кишкового вмісту в стравохід через постійне чи перемінне зниження тонусу нижнього стравохідного сфінктера. У новонароджених фізіологічний закид невеликої кількості їжі в глотку і ротову порожнину називають відрижкою. Це – прояви гастроезофагеального рефлюксу і дуже часта причина дискомфорту в  немовлят.

В основному, відрижка в перші місяці життя вважається природним станом. Більш ніж у кожної другої дитини зригування в перші чотири місяці життя спостерігається частіше, ніж один раз на добу. У переважної більшості немовлят зригування зникають самостійно до 12 місяців. У своїй книзі «Розгадка коліків: Основний посібник із дитячого рефлюксу і догляду за вашим невтішним немовлям» " педіатр Браян Вартабедян говорить про те, що рефлюкс – часта причина коліків.

* Завжди консультуйтеся з лікарем для отримання медичних висновків щодо лікування та стану вашої дитини.

3 - Алергія на молочний білок

Грудне вигодовування – це найкраще, що створила матінка-природа для малюка, але іноді у дитина може негативно реагувати на молочні білки. Це досить поширений тип алергії у дітей. Дослідження показують, що до 3% дітей може мати алергію на молочний білок. Казеїн і сироватка – головні білки молока, вони потрапляють в організм немовляти під час вживання сумішей на штучному вигодуванні чи разом із грудним молоком на природному (якщо у маминому раціоні присутні кисломолочні продукти). Причина алергії на коров’яче молоко – казеїн, він термостійкий і важко піддається ферментації, тому цей білок залишається в незмінному вигляді навіть після термічної обробки. Не слід плутати алергію на коров’яче молоко з несприйняттям білка молока – це різні стани з різною природою походження. Алергія на молоко – це імунна відповідь організму на чужорідний білок (алерген). Вона може проявлятися:

  • з боку шлунково-кишкового тракту: рефлюкс, безсоння, плач, не набирання ваги, надмірне утворення газів, біль у животі, рідкі випорожнення, часто можливе блювання цілими комками , діарея;

  • з боку шкіри: почервоніння, кропивниця, свербіж.

Слід негайно проконсультуватися з педіатром, якщо ви підозрюєте, що ваша дитина реагує на білок молока чи іншу їжу.

*Завжди консультуйтеся з лікарем для отримання медичних висновків щодо лікування та стану вашої дитини.

4 - Лактазна недостатність (ЛН)

Попри зовнішню схожість з алергією на молочний білок, насправді це зовсім інша проблема. Лактоза – це цукор, що міститься у всіх видах молока, а лактаза – фермент, що його розщеплює. Якщо організм не має або не може виробляти достатню кількість лактази в клітинах слизової оболонки тонкої кишки, розщеплення і переварювання лактози неможливе.
За ступенем прояву лактазну недостатність ділять на часткову (гіполактазія) чи повну (алактазія), а за походженням – на первину чи вторинну.

Первинна лактазна недостатність (ПЛН) – вроджена знижена активності ферменту лактази при морфологічно збереженій клітині тонкого кишечника (ентероциті). До ПЛН відносять вроджену (генетично обумовлену ЛН), транзиторну ЛН (у недоношених та незрілих на момент народження дітей) та лактазну недостатність за дорослим типом.

Вторинна лактазна недостатність (ВЛН) – зниження активності лактази, пов’язане з порушенням ентероцита внаслідок перенесених інфекційних захворювань (кишкова інфекція), імунних порушень (алергія на білок молока) чи запалень у кишечнику.

Природа подбала про те, щоб у немовлят вироблялась достатня кількість лактази для переварювання молока, але якщо ферменту недостатньо, діти відчувають дискомфорт із боку шлунково-кишкового тракту: гази, здуття і навіть пронос.

Якщо ви підозрюєте, що у вашої дитини дефіцит лактази, зверніться до лікаря: саме він порадить, які аналізи треба здати для підтвердження діагнозу, та, за необхідності, призначить лікування чи дієту.

*Завжди пам’ятайте, що самолікування може бути шкідливим для здоров’я.

5 - Чутливість нервової системи в ділянці кишечника

Велика кількість нейронів у травному тракті обумовлює прямий зв'язок дитячих коліків з центральною нервовою системою. У деяких джерелах навіть зустрічається поняття «другий мозок», що характеризує складну нервову систему, яка наявна в кишку. Відповідно дискомфорт, що там виникає, призводить до загального стресу. Іноді цей стрес також пов'язаний із перенесеним стресом або шоком внаслідок важких пологів.

6 - Оточення дитини та емоційний стан батьків

Складні гормональні перебудови материнського організму не відбуваються непомітно. Крім позитивних, іноді вони викликають негативні наслідки – наприклад, роздратованість. Колись вважалося, що емоційний стан мами може викликати коліки у немовляти, однак підтвердження цій теорії нема. Хоча не можна заперечити той факт, що настрій матері може впливати на стан її дитини, та це – не причина коліків. Зовнішні подразники можуть мати вплив, підсилювати ступінь прояву дитячих коліків.

Нервова система немовлят незріла, вона легко піддається впливу зовнішнього світу. Зовнішнім подразником може виявитися будь-що: відвідувачі, телефон, гучна музика, сухе чи задушливе повітря кімнаті, телевізор, запахи та інше. Оточення малюка нерідко призводить до надмірної збудливості, складного засинання і сильніших коліків, ніж у дітей, чия нервова система менше реагує на зовнішній вплив. Дотримуйтесь температурного режиму +20-22°С, вологості 50-70% та зведіть до мінімуму перераховані фактори впливу та інші ймовірні подразники.

«Білий шум», тиша і спокій досить позитивно впливають на нервову систему немовляти, що так само добре позначається й на батьках. Коліки можуть стати причиною стресу для всієї сім’ї, особливо для мами. Та ніхто не повинен звинувачувати себе їх появі. Коліки у немовлят – це фізіологічний процес, а не захворювання.  По можливості розділіть навантаження по догляду за дитиною, запросивши надійного опікуна, друга чи члена родини.

7 - Бактеріальний дисбаланс у кишечнику

Важливість пробіотиків (корисних бактерій) у процесі травлення відома вже досить довго. Пробіотики в кишечнику виконують функцію інгібування токсичних бактерій і доповнюють травні ферменти кишечника. Кишечник новонароджених стерильний, і знадобиться щонайменше місяць для накопичення корисної мікрофлори. Відсутністю доброзичливих бактерій або просто присутність шкідливих бактерій може викликати у дитини дискомфорт в травній системі, що й припадає на період прояву кишкових колік у немовлят. Рішення на призначення про включення до раціону малюка пробіотиків повинен приймати виключно лікар.

* Завжди пам’ятайте, що самолікування може бути шкідливим для здоров’я.

8 липня 2019
Купити
×
Заказать ColicCalm